Bebeğim Kanguruda Ağlıyor

Bebeğim Kanguruda Ağlıyor

Anne kucağını sevmeyen bebek yoktur. Onların en huzurlu olduğu yer, beslendiği, sıkıntılarından kurtulduğu, uyuduğu yer anne kucağıdır. Ancak bazı bebekleri ilk z kez kanguru ile sarmalandıkları zaman ağlamaya başlayabilir. Bu tamamen doğal bir tepkidir. Çünkü onu her zaman saran anne kollarından başka bir şey sarmalamıştır. Anne- baba da bebeğin vermiş olduğu bu doğal tepkiye karşı endişe duyarak bebeğin rahat olmadığını veya canının yandığını düşünerek bebek kangurusu kullanma konusundaki heveslerini kaybedebilirler. Ancak sabırlı olun o sadece doğal bir tepki veriyor alışması için neden ona bir fırsat vermiyorsun?

Bu yüzden ilk kullanımlarda olumsuz tecrübeler edinmiş olsanız bile bebeğinizin kanguruya alışması için onun için uygun zamanı yaratın ve onun vermiş olduğu tepkileri izleyin. Çünkü kendini sadece ağlayarak veya gülerek ifade edebilen bu küçük insan size yapmanız gerekenler konusunda birçok ipucu veriyor. 

 İlk kullanımlarda ebeveyn henüz tecrübesizdir. Bebeğini kanguruya koyarken panikleyebilir ve bebeği kanguruya yerleştirme süresi uzayabilir ve bebekler uzayan bu süreç içinde çok çabuk sıkılırlar. Ebeveyndeki  bu panik hali bebeğe yansır. Bu yüzden kanguruyu bebeğinizle denemeden önce küçük bir yastıkçıkla veya oyuncak bebekle, ayıcıkla vs. denemeler yaparak elinizin pratiklik kazanmasını sağlayarak bebeği kanguruya yerleştrime sürenizi mümkün olduğunca kısaltmanızı tavsiye ediyoruz. Bebeğinizi kanguruya alma süreniz ne kadar uzarsa sizin endişeleriniz bebeğinize yansıyacaktır ve bebeğiniz ilk kez karşılaştığı bu cisme karşı olumsuz tepkiler geliştirecektir.  Bebeğinizi kanguruya aldıktan sonra sabit kalmamanız da gerekmektedir. Çünkü sabit kalmanız onu daha çok tedirgin edecektir. bu yüzden bebeğinizi kanguruya aldıktan sonra dans edin,sağa sola sallanarak pışpışlayın ve en etkili yöntem de dışarıda açık havada kısa bir yürüyüş yapmanız onun kanguruya kısa süre alışmasını sağlayacaktır. UNUTMAYIN, alışma sürecinde sabit kalmamaya dikkat ediniz.

Bebeğin kanguruda ağlamasının nedenleri neler olabilir? 

Kanguruda ağlamalarının nedenlerini emme dürtüleri, uykuya dalma şekilleri, kolik sancılar, kişilik yapıları olarak bile değerlendirebiliriz. Bu konuyu Emen bebekler, Uyuma isteği ,Kolik bebekler ve Çabuk sıkılan bebekler olarak 4 farklı başlık altında inceleyeceğiz. Yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve tavsiyelerin hepsi birebir danışmanlık yaptığımız tüm bebekler üzerinde denenmiş; bebekler üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Öncelikle bebeğinizin karnını onu kanguruya almadan önce doyurun: emiyorsa emzirin, gazını alın. Karnı aç ve uykusuz olmasın. Denemeleri yaparken bebeğinizin keyifli bir anını yakalayın. Herhangi bir rahatsızlığı olmasın.Bebeğinizi kanguruya aldıktan sonra sabit kalmayın, evde iseniz dans edin. Açık havada yürüyüş yapmak, yürüyüş yaparken onunla konuşmak bebeğinizin kanguruya alışması için çok etkili olacaktır.

Emen Bebeklerin Kanguruda Verebileceği Tepkiler

Emen bebekler annesi tarafından kanguruya alındıktan sonra ağlayabilir. Çünkü bebek anne ile yakın temastadır; anne kokusunu, süt kokusunu almıştır. Emme refleksleri harekete geçmiştir. Emmek süttür, rahatlamaktır, uykudur.Bebeğiniz memeye ulaşmak için yumuluyor, başını size vuruyor, ellerini yumruk yapıp emiyordur. O anda bebeğinizi emzirmek gerekecektir. Kanguru bel ve omuz askı kemerlerini kemerin sardığı klipleri hafifçe yukarı kaldırarak gevşetip bebeğinizi meme seviyesine almalı ve bebeğinizin memeyle buluşmasını sağlamalısınız.( Önü düğmeli, yakası kolay açılan bir üst giymeniz daha iyi olacaktır.) Zaten memeye ulaşıp emen bir bebek bir müddet sonra uykuya dalacaktır.

Kolik Bebeklerin Kanguruda Verebileceği Tepkiler

 Kolik bebekler yoğun gaz sancıları nedeniyle genel olarak sıkıntısından dolayı huzursuzdur ve sık sık ağlama nöbetleri yaşarlar. Kolik bir bebeğinde kanguruda taşınması aynı derecede zor olacaktır. Ancak bebeğin kangurusuna alışması sonucunda anne bebeğini kangurudan indirmek istemeyebilir. Kanguruda iken ten tene temastan oluşan ısıdan ve titreşimlerden dolayı bebeğin bağırsak hareketleri hızlanır. Gaz çıkarmak kolik bebekler için oldukça zordur. Kanguruda kolik sancısı başlayan bir bebek gaz çıkarmak için kızaracak, kendini kasacak, sizi itecek ve ağlayacaktır. Ancak bu tepkilere bir müddet katlanıp bebeğinizle birlikte hareketli kalıp mümkünse acık havada 10-15 dk lık bir yürüyüş yapabilirseniz, bebeğinizin gaz çıkışını daha kolay yapmasını sağlayabilirsiniz. Gaz çıkışının devamında bebeğiniz rahatlayacaktır emiyorsa emzirin, mama ile besleniyorsa biberonla mama verin. Devamında uykuya geçmesini sağlayabilirsiniz. Bir Taşıyıcı ile taşınan kolik bebeklerin devam eden süreçlerde kolik sancılarının daha da azaldığı gözlemlenmiştir. Çünkü bebeğin bir taşıyıcı ile taşınması gaz çıkarmasını kolaylaştıracak, bağırsakları güçlendirecektir.

Uykuya Dalmadan Önce Bebeğin Kanguruda Verebileceği Tepkiler

Bebek kanguruda iken yakın temastan ve sarılıp sarmalanmaktan dolayı uyumak isteyebilir. Sallanarak uyuyan bebekler bu pozisyonda uyumakta başlarda zorlanabilir. Uykuya geçebilmesi için ona yardımcı olmak ebeveyn kontrolüne bağlıdır. Öncelikle bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırmak için emerek uyuyorsa emzirmeli; emzikle uyuyorsa emzik vermeli sallanarak uyuyorsa bebeğiniz kangurudayken sağa sola doğru hafif hafif dönerek uykuya geçmesini sağlayabilirsiniz.

Çabuk Sıkılan Bebeklerin Kanguruda Verebileceği Tepkiler 

Bazı bebekler çok fazla sarılıp sarmalanmaktan hoşlanmazlar. Hatta bu bebekler özellikle kış aylarında kat kat giyinmekten de hoşlanmazlar. Doğaları gereğince kıpır kıpırdırlar. Bu özelliklere sahip bebekler çevre algıları arttıkça bağımsız hareket etmekten hoşlanacaklar ve bir taşıyıcıda sabit kalmak onlar için eziyet olacaktır. Özellikle 6. aydan büyük bebeklerde ilk kez kanguru kullanılıyorsa bu sıkılganlığın daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Ancak yine ebeveyn desteğiyle bu tarz bebeklerin de kanguruya alışmaları sağlanabilmektedir. Yine açık havada yapılacak yürüyüşler, bebekle birlikte dans etmek onların kanguruya alışması için etkili olacaktır. Belli aralıklarla tekrar tekrar uygulamalar yapılmalıdır. Özellikle burada tekrar etmek isteriz ki kucağı sevmeyen bebek yoktur.

 Kanguruda ağlayan bebekler2Kanguruda Ağlayan Bebekler

 

 

 

 

 


Konuyu özetleyecek olursak, bebeğinizin kanguruya alışmasını sağlamak için öncelikle onun isteğini göz önünde bulundurmalı;

Bebekle denemeden önce çalışmalar yapmalı;

Emme isteği olan bebeği emzirmeli;

Kolik sancılarıyla baş edebilmeli;

Uyuyabilmesi için yardımcı olmalı;

Sabit kalmamalı mümkünse yürüyüş yapmalısınız.

 

Kanguruda ağlayan bebek sendromu 10 bebekten birinde görülebilir. Ebeveyn bu durumda umutsuzluğa kapılıp bebeğinin kanguruya uygun olmadığını düşünerek kangurusunu iade etme telaşına düşecektir. Ancak size verdiğimiz bilgi ve tavsiyelerle bebeğinizin ihtiyacını göz önünde bulundurarak bebeğinizin kanguruya alışmasını kısa sürede sağlayabilirsiniz.

Etiketler: Bebek kangurusu, bebek kanguruda ağlıyor, kanguru zararlı mı, yenidoğan kanguru
Ekim 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
269-663-0546